"In 1995 ben ik advocaat geworden om anderen te helpen en bij te staan in het vinden van hun rechten."
"Als advocaat bied ik creatieve, vaak ongewone, oplossingen om een constructief resultaat te verkrijgen. Als ik denk dat het niet mogelijk is, zal ik dat zeggen, maar als ik een optie zie, dan zal ik dat uitleggen."
"Door goed te luisteren en te analyseren heb ik geleerd te balanceren tussen wensen, feiten en mogelijkheden."
In 1999 reisde Collet voor het eerst naar China en was de liefde voor dat land, maar met name haar cultuur beklonken. In 2000 kreeg hij al te maken met een eerste China gerelateerde zaak, waar het ging om een stukje familierecht. In Nederland bleek de ambtenaar van de Burgerlijke Stand een vanuit het Duits vertaald handboek te gebruiken om het Chinees recht uit te leggen. Volgens de cliënt klopte dat niet en na wat zoeken trof mr Collet een advocaat te Beijing die hem precies kon uitleggen hoe het wel zat en tenminste met de originele bronnen, de wetteksten, aan kwam zetten. Dat maakte dat Collet ineens de spreekwoordelijke kapitein éénoog in het land der blinden was.
De opeenvolgende zaken en ook reizen voor cliënten, zowel Nederlandse als Chinese cliënten, maakte dat in korte tijd steeds meer kennis en ervaring over China werd vergaard. De wet- en regelgeving kende in China ook een grote vlucht en het was best een hele heksentoer om enigszins een beeld van de structuur van de Chinese wetgeving te krijgen. Nu staat Collet bekend als één van de China deskundigen, mede dankzij eigen onderzoek dat aldaar ter plekke en niet altijd zonder risico is uitgevoerd. Nog voor de huidige maatregelen in Xinjiang kon hij er mensen bezoeken, familie van naar Nederland gevluchte personen, en zo onderbouwen dat zij daadwerkelijk problemen ervaarden.
Hij heeft er zogenaamde weeshuizen bezocht om na te gaan of er ook daadwerkelijk opvang kon en zou worden geboden aan wezen, en hij heeft Public Security Bureaus bezocht op zoek naar hukou-registraties van illegaal naar Nederland gereisde mensen die hier niet meer konden aantonen wie zij waren omdat ze hun originele papieren hadden afgegeven aan de "reisagent".
Soms was er dan het geluk dat er wel sporen werden aangetroffen, maar omdat China vanaf 2003 hun persoonsregistratie begon te digitaliseren en daar gemakshalve alleen de gegevens van de via de vijfjaarlijkse census nog aangetroffen bevolking werd opgenomen, raakte heel veel persoonsgegevens zoek. In China is dan meestal de gedachte dat dit de eigen schuld van de vertrokken persoon is, dan had die maar niet moeten weggaan. het gevolg is echter dat die persoon ook in Nederland nooit meer zijn identiteit kan aantonen en dus geen Nederlands paspoort kan aanvragen, want daarvoor heb je zelfs een geboorteakte nodig. China helpt niet en in Nederland stelt men nog steeds dat de vreemdeling dan wel moet liegen, want in China staat volgens Nederland alles geregistreerd.
Bierviltje
Contracten ter grootte van een bierviltje, in Nederland en via de tussenpersoon voor dezelfde kwestie een lijvig boekwerk in China passeerden de revue, en de vraag was dan of de kassen "inclusief schermen" op het bierviltje ook het "binnen- en buitenschermen"uit het lijvige contract betekende. Een bepaling in het Chinees Burgerlijk Procesrecht dat alles de facto ondergeschikt maakt aan het Chinese staatsbelang doorkruist het vrije contractrecht dat internationaal zo belangrijk is. Een Chinese Contract Law dat veel uitgebreider is dan het Chinese Burgerlijk wetboek, maar nog steeds vol zit met valkuilen. Chinese rechters waarvan de Chinese advocaten steen en been klagen omdat die rechters de wet niet goed kennen. Een duaal systeem waarbij overheid en partij samen vertegenwoordigd zijn op allerlei lagen, ook bij bedrijven en dan tegengestelde belangen kunnen hebben. Gebrek aan technische kennis zoals bij tulpenbollen die geleverd worden, maar vervolgens in te zure grond en te diep worden geplaatst, hetgeen uiteraard geen volwaardige tulpen oplevert. Onderhandelen op het scherpst van de snede, tot op het allerlaatste moment voor het laatste vliegtuig naar huis vertrekt, de gate al gesloten is, maar via de VIP-doorgang alsnog net aan boord gestapt kan worden. Dit alles en meer heeft Collet allemaal al meegemaakt.
Facade
China is een land met twee gezichten, zoals het gebouw hiernaast, het ziet er (van op afstand) impossant uit, maar meteen achter de voorgevel staat het echte lelijke betonnen gebouw, op een metertje afstand. Leer een Chinees eerst beter kennen, bouw de relatie goed en degelijk op en je kunt er jarenlang plezier van hebben. Snel even een contractje afsluiten zit er meestal niet in, noch los van alle risico's die je dan loopt.
Hoe dan ook, met zijn nog steeds toenemende kennis over China, met name ook het aldaar geldende contractenrecht en de manier waarop men in China tegen contracten aankijkt, weet Collet vaak met succes cliënten bij te staan in zogenaamde Sino-Dutch disputes. En of het nu Nederlandse of Chinese cliënten zijn, beide partijen hebben baat bij de brug die Collet vaak weet te slaan.